Nukker olla

Mul on mure.
Eelmise aasta alguses otsustasin hambaarstile minna, kolisin ja häid kliinikuid ei teadnud.
Kuna peika õpib hambaarstiks, aga teises riigis, siis ta ka kohapeal koguaeg ei ole, aga oskas kliinikut ja arsti soovitada (Ma pole kindel, kas tõesti sellepärast, et kliinik hea või seetõttu, et arstiga sama nimi on).
Kohapeal tuli välja, et toda arsti pole ja minule sattus keegi uus.
No ja nüüd ma olen seal käinud üle aasta, hetkel teeme vineere, 3 nädalat tagasi hakati ette valmistama, ma veel pikalt varem selgitasin, et jubedalt kardan, et palun olgu väga hell ja ettevaatlik. Lapsepõlvest puuriga halvad kogemused.
Seda, et arst pisut agressiivne on töökäigus, märkasin juba varem, nt unustab ära, et surub ninale ja blokeerib hingamisruumi ja siis ma ägisen ja proovin märku anda. Siis saan jälle hingata 5 minutit. Või breketeid tehes oli tal koguaeg komme igemesse viilida, andsin märku, et jõle valus on kui ta mul igames edasi viilib. Vahel sattus mõni teine arst sisse ja alati kommenteeris, et see on päris opiruumi moodi juba.
Okei, need breketid elasime kuidagi üle, ilusasti sirgeks saime vajalikud hambad.
Aga nüüd.
Hambaid vineerideks hakkasime 3 nädalat tagasi ette valmistama, mis tähendas enda hammaste nn köndiks puurimist. Olin arsti hoiatanud, et ma kardan.
Mis toimus- alustasime, arst ütles, et tuimestust pole vaja, kuula muusikat kui soovid. No, eks ma siis usun, et tuimestust pole vaja. 10 hamba köndiks puurimiseks. Arstiõde samal ajal valmis abistama. Või seda arvasin mina. See õde kõik need 3 tundi lihtsalt PLÄRAS juttu ajada arstida, tule taevas appi, mu kõrvad huugasid. Ta ei jäänud sekundikski vait. No ja siis ma tundsin, et arst läks ka pingesse, mille tõttu hakkasin mina megalt kartma. Siis ei tulnud arstil hambajäljendid välja ja ta pidi neid ära kiskuma, siin kohal muidugi pisut agressiivselt, sest me olime seal tunde juba istunud ja ilmselt kõigil tüdimus. Aga kiskumise tagajärjel lendas mulle tükke suhu ja kurku, mida kumbki neist ei vaevunud eemaldama sealt. Seal ma siis lamasin- tuimestuseta, tükid kurgud, ila poole suuni, sest õel oli vaja lobiseda kohvipoodidest ja sellest, et Saudi-Araabia otsustas Mekka sulgeda.
Mõtlesin, et sinna ma nüüd suren.
Mingi hetk hakkasin värisema, ma ise ei saanud arugi, aga arst küsis kas külm ja midagi viga. Ja see lause vist sütitas kuskil ajus mingi päästiku, sest ma lükkasin arsti eemale, kiskusin suust kõik välja ja… Hakkasin nutma. Nagu tormialarm, täielik paanika, ma ei suutnud hingata ega nutmist lõpetada ja ma tahtsin, et arst oma näpud must eemal hoiaks. Siis jooksid muidugi teised kohale ja mu arst sai peapesu, et kuidas nad niimoodi üldse protseduuri läbi viisid.
Pritsiti vett näkku ja teine arst proovis mind maha rahustada, aga no ma ei suutnud ju kuidagi nuttu lõpetada. Siis tundsin, et 3h oldud, väga vaja pissile. Mille peale minu arst ütles, et ei saa vetsu, siis saab kui asjad tehtud.
Teine arst siis muidugi leidis, et tütarlast pole viisakas vetsu mitte lubada.
Kuidagi me tookord asjad tehtud saime.
Järgmine nädal kutsuti tagasi, arst oli ilmselt hoiatuse saanud, sest suhtumine hoopis teine, nii armas ja hoolitsev, iga natukese aja tagant tehti süsti, arstiõde oli teine arst. Protseduur läks nagu lennates, olin nii õnnelik!
Kuni eilseni, pidin uuesti minema. Nüüd ma ei saa üldse aru, miks ma iga nädal pean käima, see tähendab IGA NÄDAL sama olukorra üleelamist. Nad paigaldavad ajutised hambad ja siis peavad need ära murdma/viilima. Ma oleksin praeguseks nõus juba mingite asendus kummijulladega, kasvõi erksinistega kuu aega käima. Ma ei suuda enam noh!
Eile polnud enam nii tore, see sama õde oli, ja jumal kus ta jaksab rääkida ja arsti tähelepanu mujale viia. Mul tekib ärevus juba seda õde sisse astumas nähes.
Alguses pidime asendushambaid eemaldama, see tähendab, et arst siis paneb 1 tööriista igeme ja hamba piirile ja teisega pm annab hoobi nagu haamriga. See on nii kohutav tunne, muidugi nutsin ma seal vaikselt, et keegi aru ei saaks. See pole isegi nii valus kui… vastik vägivaldne tunne, keegi lihtsalt u tund aega pm peksab sul hambaid välja. Praegu kirjutadeski see tunne suus.
Süsti tehti, kui eelmine kord oli kõik tore ja tuim, siis seekord ma ei tea kas arst ei saanud aru, mis suunas ta süstis või milles asi, aga mul oli tuim- silma alune, põsk, nina. No nii tuim, et tee mis tahad, aga igemed ja hambad tundsid kõike. See oli niiiiiii jube, muidugi vapralt proovisin seal hakkama saada, aga no niiiii valus oli, mõne koha peal võpatasin ja lõpuks arst vist sai pahaseks. Ma saan aru, eiii ole kerge teha nii täppis tööd kui patsient liigutab või võpatab, aga arsti pinge ja pahameel tekitasid minus veel rohkem paanikat ja hirmu.
Ja see õde!!! Tule taevas appi!! Ei mingit kontrolli, kas peaks sülge eemaldama, kas on tükid suus. Mingi moment olin ma kindel, et need tükid lähevad mul kurku ja ma lämbun ära, proovisin siis igasuguseid võtteid keelega, et neid rohkem suhu saada, kurgust eemale.
Ma veetsin seal 4 tundi ja need pole isegi veel mu päris vineerid, ma pean jälle tagasi minema. Arst ütles, et tal pole kunagi sellist patsienti varem olnud. Mis tekitas mega süütunde. Ma ei tee ju midagi halvasti, proovin mega tubli olla, aga nüüdseks ei usalda ma oma arsti, ta teeb mulle nii palju haiget, ta tekitab minus tunde, et ma suren ära sinna arstitooli, mul tuleb nutt juba selle mõtte peale, et järgmine nädal seda kõike jälle läbi pean elama.
Läksin eile koju, hambad nii valutasid suus, suu nagu tuksus valust. Isegi pea valutas. Võtsin 2 Panadoli ja läksin magama.
Täna on nii õnnetu olla, hakkan juba ennast süüdistama, arsti sõnul tal teistega probleeme pole. Aga ma ei kujuta ju valu ega hiljem 3 päeva paistes igemeid ja huult ette.
Arsti vahetada ei saa, mul on kõik makstud ja pm tehtud. Olen proovinud arstile selgitada, et ma kardan noh. Ärevuse mainimist pole vist mõtet, siin riigis hakatakse vist naerma sellise jutu peale.
Igatahes, mõtlesin, et tulen kirjutan end tühjaks ühe ropsuga ja äkki keegi teeb virtuaalse pai ja ütleb, et ma elan selle üle.

14 kommentaari “Nukker olla

    1. Eksole! Sealt ma selle kartusepisiku saingi. No, ilmselt oleks pidanud kohe alustama “Doktor Ali, vaata, meil on Eestis põlvkondade kaupa ära hirmutatud eestlasi, kes nõuka ajal (no ma 90ndatest) ja pisut hiljem väga halba hambaravikvaliteeti said, me kõik kardame puuri, pliis tee mulle pai enne kui alustad”. Eestis hambaarstil on seda nagu loomulik öelda, eks, kõik mõistavad ja teavad.

      Meeldib

      1. Kätlin

        Väga hull, tunnen kaasa. Huvitav, et Bahreinis on veel nii lähedane kontakt nagu hambaravi (jms) lubatud. Eestis peatati mõnda aega tagasi kõik sellised teenused. Kuidas teil seal koroonaga?

        Meeldib

      2. Mhm, olen ka üllatunud. Samas kiidetakse kuidas Bahrein asja kohe käsile võttis. Olukord on omamoodi, nagu oleks paanika ja samas pole ka, kuningapere peab koguaeg ministritega koosolekuid ja iga päev muutub midagi. Hetkel kodudesse suletud pole, aga üritused tühistatud, restoranis suletud. Tööl hetkel käin, paljud on sunnitud puhkusele, mulle taheti ka vihjata, et peaksin puhkuse välja võtma. Osalt tahaks koju jääda, aga samas olin neid päevi hoidnud, et reisida ja pere Eestis külastada. Eks vaatab, igal pool rasked ajad, olen õnnelik, et üldse töökoht alles on, kurvad ajad üle maailma.

        Meeldib

    1. Aitäh! Mhm, ilmselt ongi raske protseduur, aga miks ma iga nädal seda tegema pean, ma ei tea. Või tean, aga ei taha tunnistada, arst ilmselt teeb midagi valesti ja siis proovib iga kord uuesti. Ma tahan lihtsalt hambad suhu saada ja eluga edasi minna, pliis noh. Soovitavalt enne kui nad kliinikuid sulgema siin hakkavad.

      Meeldib

  1. Olen sama protseduuri nelja hambaga läbi teinud ja see hambaarst tundub küll päris kehva 😦
    Mul on ka trauma kunagisest hambaravist, kui puuriti tuimestuseta otse närvi ja siis pööritati silmi, kui julgesid võpatada, fuhh.
    Mul pandi esihammastele ajutised vineerid kuni pärisvineerid kuskil mujal laboris valmis said (võttis paar nädalat) ja siis vahetati kõik välja. Mis põhjusel nad peaks neid KORDUVALT vahetama, ma ei saa üldse aru – mingi juureravi vms? Kas sa ei saaks lihtsalt arsti vahetada, st jääda samasse firmasse aga teise inimese juurde?

    Nii kahju sinust, pea vastu – see ei ole kindlasti sinu süü. Ma oleks vist juba ammu neile midagi käratanud ja puuriga vastu hambaid saanud 😀 Aga loodetavasti varsti on see läbi, tulemus on seda väärt 🙂

    Meeldib

    1. Mhm, neid ajutisi olen ma nüüdseks 3 korda saanud, ma ei tea miks ta neid koguaeg vahetab ja uusi paneb, see on nii õudne valus 😭😭 Ja mul on mingi totter valehäbi ka seal lamenti lüüa ja teist arsti nõuda, kuigi ilmselt peaks. Mulle nii meeldib 1 teine arst, kelle juurde peika tahtiski viia. Temast kiirgab kohe rahulikkust ja pehmust, nii kui tema vahel kabinetti astub, tunnen kohe, et hirm kaob. Lihtsalt mõni on loodud inimestega suhtlema ja mõni mitte, minu arst on kindlasti ka väga hea inimene, aga see käsi on tal nii tugev ja agressiivne 😞

      Meeldib

  2. Mia

    Pai!

    Võta nüüd ikka snitti mõnelt kohalikult drama mamalt või ära üldse räägi enam selle arstiga. Pane lihtsalt aeg selle teise juurde. Muide, see, mida sulle paigaldatakse on vist ikka lumineerid vms.

    Meeldib

  3. Alexandra

    Appi! Sa Eestis vist eriti tihti ei käi? Tean, et minu välismaal elavad sõbrannad katsuvad iga poole aasta/1 aasta tagant Eestit külastada, et arstide juures, kaasaarvatud ka hambaarsti juures käia, sest tundub, et kuskil kaks-kolm riiki eemal tehakse asju hoopis teistmoodi. 😀
    Ja veel küsimus, et kas seal on sul tööga kaasnev tervisekindlustus või maksad samamoodi hambaarstil käike eraldi jms? Vabandust, kui oled sellest juba kirjutanud.
    Suur fänn siinpool, muide! 🙂

    Meeldib

    1. Ahh, nii armas kommentaar! Tore kuulda, et loetakse ❤️👏
      Jaa, ma nii 6 aastat tagasi Hispaanias elasin ka teadmises, et “manjana-manjana, eks homme aega korrastada neid hambaid, Eestis teen”. Aastad aga läksid ja ega ma teadustanudki, et võiks teha nendega midagi. Bahreini kolides lõi aga kuidagi kogu see ilu ja välimuse asi tugevalt pähe, siis sain ka aru, et okei, Eestis võib see ju soodsam ja enda keeles olla, aga ilmselt ma ei viibiks kunagi nii kaua kohapeal, et breketeid jne ära kanda. No ja siis saatus mängis hambaarstist peika mu teele ja nii ta läks. Nüüd vanu pilte ja hambumust vaadates mõtlen, kuidas mul üldse sõpru oli ja kes minuga üldse rääkida tahtis varem 😂😂😂😂

      Meeldib

Lisa kommentaar